Få bevidsthed om triggerne gennem dokumentation.

Trigger bank

Du kan få bevidsthed om triggerne gennem dokumentation. I min egen proces har jeg brugt en trigger bank og et skema hvor jeg har noteret fikspunkter. Begge dele kan du hente nederst på denne side.

Jeg har brugt det engelske ord trigger her, for jeg synes ikke rigtig der er et dansk ord som rammer plet i forhold til at forklare hvad det betyder. En trigger er noget, der udløser et mønster fra barndommen. Det kan for eksempel være, hvis du ikke har hørt fra din kæreste i længere tid. Det kan være hvis din mor igen kritiserer dig for at være sjusket klædt. Det kan være hvis din partner kommer for tæt på, og du får lyst til at flygte langt væk. Eller meget mere.

Så derfor kan det være en god idé at skrive ned, når du lige er blevet trigget. I mit skema skriver jeg ned hvad det var der skete, som triggede mig, hvad min første reaktion var, og hvad der udløste triggeren. Der efter leder jeg efter det positive i at være blevet trigget, og hvad jeg fremadrettet kan gøre ved det. På den måde får du mere og mere en bevidsthed om, hvad der trigger dig, og hvordan du kan forholde dig til det.

Visualisering

Jeg tænker ofte på noget billedligt, jeg kan forholde mig til. Hvis jeg for eksempel føler mig ensom, tænker jeg på ensomheden som en person, der er kommet ind i rummet, men som forlader det igen på et tidspunkt.

Forleden var der en trigger der rumsterede i mig, og så besluttede jeg at gå en tur langs åen hvor jeg bor. Her kom jeg til at tænke på min trigger som en gren der kom drivende forbi i vandet. Jeg kunne tage den op, studere den, og så slippe den igen og lade den drive væk. På den måde kan billeder hjælpe én med at håndtere de svære ting der kommer forbi i ens liv. Måske også noget du kan bruge?

Skriv det ned, for at få overblik

Det kan være rigtig vigtigt for dig, at skrive de tanker ned som kommer til dig i løbet af din proces med at heale dig selv.

Dagbog

En dagbog kan være god her, for her kan du skrive alt det ned du kommer i tanke om. På den måde kan du følge dine fremskridt hen imod en tryg tilknytning. En anden fordel ved at skrive i dagbog er den dialog det skaber med dig selv. Hvorfor sagde du ikke noget, da din partner spurgte hvordan du har det? Hvorfor er det så svært at tale med dine forældre? Hvordan kommer du videre her fra?

Der kan være masser af spørgsmål der trænger sig på. Så få dem skrevet ned og lad dem simre inden i. Svarene kommer efterhånden.

Fikspunkter

Hvis du har en utryg tilknytning, kan det være svært for dig at huske din barndom. Meget bliver fortrængt med tiden. Du har måske en oplevelse af, at din barndom var ok, selv om du ikke husker så meget. Men efterhånden som du bliver mere opmærksom omkring din historie, vil du også huske mere.

Der er nogle der siger, at du vil huske de dårlige oplevelser meget mere end de gode. Det er fordi de dårlige oplevelser fylder mere i dig end de gode.

Jeg forsøger at notere de fikspunkter ned, der har været i min historie, gode såvel som dårlige. I starten var det kun de dårlige jeg kunne huske, men efterhånden dukker der også gode op, heldigvis.

I skemaet skriver jeg de vigtige punkter op, som jeg kan huske, og hvad årstal de ca. fandt sted. Og ikke mindst hvilke følelser oplevelsen gav mig. På den måde kan du få et overblik over din historie, og hvornår de forskellige ting skete i forhold til hinanden. Der kan måske gemme sig nogle forklaringer på, hvorfor nogle ting blev som de blev.

Klik på links nedenfor, for at hente “Fikspunkter” og “Trigger Bank”.

Fikspunkter

Trigger Bank

Helpguide skriver her om tilknytning i parforhold.