Få styr på dine triggere

Hvis du har det med at blive trigget forholdsvis tit, er det en god idé at skrive dem ned. På den måde kan du får overblik over hvordan og hvornår du bliver trigget. En trigger er noget i omgivelserne eller i dig selv, som udløser det mønster du har med fra barndommen. Det er især hvis du har en utryg tilknytningsstil, som gør det udfordrende for dig at håndtere dine følelser. Ofte vil tankerne køre i overdrive og blive til noget der er helt ude af proportion med virkeligheden.

Trigger betyder ”udløser”, men det danske ord lyder lidt tamt i forhold til engelske synes jeg. En trigger kan komme i spil hvis din kæreste for eksempel er forsinket og du ikke har hørt fra ham/hende. Det kan være hvis din mor (igen) kritiserer dig for at være sjusket eller doven. Eller meget mere.

I min egen proces er det en stor hjælp at notere ned, når jeg bliver trigget. Men også at jeg noterer hvorfor jeg bliver det, og hvad jeg kan gøre ved det. Jeg leder også efter de positive ting ved at blive trigget. Når det står i et skema, er der overblik over triggerne, og nogle gange kan jeg få øje på mønstre i det også. For eksempel har jeg fundet ud af, at det er bedre at få en kort besked hvis kæresten bliver forsinket end slet ingen. Og at det faktisk er godt at snakke om mine triggere. På den måde bliver de nemlig mindre ”farlige”.

Skriv dagbog

Det kan være rigtig vigtigt for dig at skrive de tanker ned som kommer til dig i løbet af dagen. For når du ser det på skrift, føles det også lidt mere som noget du har forpligtet dig til. En dagbog er god, for her kan du skrive alt det ned du kommer i tanke om. Så bliver det også nemmere for dig at følge dine fremskridt.

En anden fordel ved at skrive i dagbog er den dialog det skaber med dig selv. Hvorfor sagde du ikke noget, da din partner spurgte hvordan du har det? Hvorfor er det så svært at tale med dine forældre? Hvordan kommer du videre herfra? Der kan være masser af spørgsmål der trænger sig på. Så få dem skrevet ned og lad dem simre i dig. Svarene kommer efterhånden.

Fikspunkter

Hvis du har en utryg tilknytning, kan det være svært for dig at huske ret meget fra din barndom. Meget af det bliver nemlig fortrængt. Du har måske en oplevelse af at din barndom var ok, selv om du ikke husker så meget. Men efterhånden som du bliver mere opmærksom omkring din historie, vil du også huske mere. Når du tænker efter, vil du huske de dårlige oplevelser mere end de gode. Det er fordi de dårlige oplevelser har gjort større indtryk på dig.

Jeg har et ark hvor jeg forsøger at notere de fikspunkter ned, der har været i min historie. Gode såvel som dårlige. I starten var det kun de dårlige jeg kunne huske, men efterhånden dukker de god også op.

I skemaet skriver jeg de vigtige punkter op, som jeg kan huske, og hvad årstal de ca. fandt sted. Og ikke mindst hvilke følelser oplevelsen gav mig. På den måde kan du få et overblik over din historie, og hvornår de forskellige ting skete i forhold til hinanden. Der kan måske gemme sig nogle forklaringer på, hvorfor nogle ting blev som de blev.

Du kan hente dokumenter omkring fikspunkter og triggere ved at klikke på disse links:

Fikspunkter

Trigger Bank