Hvad er De 5 kærlighedssprog?

Kærlighedssprog er et begreb som beskriver de måder du som menneske modtager og giver kærlighed på. At kende dit kærlighedssprog, og også din partners, kan hjælpe jer begge så I kan føle jer elsket og sat pris på i jeres forhold. Så prøv at tage denne test for at finde DIT kærlighedssprog:

126

Find dit kærlighedssprog

Hvor meget betyder følgende ting for dig?

5=alt

4=meget

3=noget

2=lidt

1=Intet

1 / 60

Jeg kan godt lide at få beskeder, der bekræfter mig i at jeg er elsket.

2 / 60

Jeg sætter pris på at få et kram.

3 / 60

Jeg kan lide at bruge tid alene sammen med en person som er helt særlig for mig.

4 / 60

Jeg føler mig elsket, når der er én der hjælper mig med noget praktisk.

5 / 60

Jeg kan godt lide det, når nogen giver mig en gave.

6 / 60

Jeg sætter pris på afslappede besøg med venner eller elskede.

7 / 60

Jeg føler mig elsket, når nogen gør noget for at hjælpe mig.

8 / 60

Jeg føler mig elsket, når nogen rører mig fysisk.

9 / 60

Jeg føler mig elsket når én jeg elsker eller beundrer, ligger sin arm om mig.

10 / 60

Når jeg får en gave af én, jeg elsker eller beundrer, føler jeg mig elsket.

11 / 60

Jeg kan godt lide at tage steder hen med venner eller elskede.

12 / 60

Jeg kan lide at high-five eller holde i hånd med mennesker der betyder noget for mig.

13 / 60

Synlige symboler, i form af gaver, er meget vigtig for mig.

14 / 60

Jeg føler mig elsket, når andre bekræfter, at jeg betyder meget for dem.

15 / 60

Jeg kan lide at sidde tæt på mennesker jeg er glad for at være sammen med.

16 / 60

Jeg kan godt lide, når folk siger til mig, at jeg er dejlig eller smuk.

17 / 60

Jeg kan lide at tilbringe tid sammen med venner eller elskede.

18 / 60

Jeg kan lide at få små gaver fra venner eller elskede.

19 / 60

At nogen siger de accepterer mig, er vigtigt for mig.

20 / 60

Jeg ved at en person elsker mig, når han eller hun hjælper mig.

21 / 60

Jeg kan lide at gøre ting sammen med venner eller elskede.

22 / 60

Jeg kan godt lide, når nogen siger kærlige ord til mig.

23 / 60

Hvad en person gør, betyder mere for mig, end hvad han eller hun siger.

24 / 60

Kram får mig til at føle mig værdsat og i kontakt med den anden.

25 / 60

Jeg sætter pris på ros, og forsøger at undgå kritik.

26 / 60

Flere små gaver betyder mere end én stor.

27 / 60

Jeg føler mig tæt på en anden, når vi taler eller gør noget sammen.

28 / 60

Jeg føler mit tættere på venner eller elskede når de rører mig fysisk.

29 / 60

Jeg vil gerne have, at folk giver mig ros når jeg har opnået noget godt.

30 / 60

Jeg ved folk elsker mig, når de gør noget for mig, de ikke selv bryder sig om at gøre.

31 / 60

Jeg kan godt lide en lille berøring, når en ven eller elsket går forbi mig.

32 / 60

Jeg sætter pris på, at andre lytter til mig, og viser ægte interesse i de ting jeg siger.

33 / 60

Jeg føler mig elsket, når venner eller elskede hjælper mig med arbejde eller andre ting.

34 / 60

Jeg kan virkelig godt lide at modtage gaver fra venner eller elskede.

35 / 60

Jeg vil gerne have, når folk siger, at jeg ser godt ud.

36 / 60

Når folk tager sig tid til at forstå mine følelser, føler jeg mig elsket.

37 / 60

Jeg føler mig tryg og sikker, når en særlig person rører mig fysisk.

38 / 60

Tjenester fra andre gør, at jeg føler mig elsket.

39 / 60

Jeg sætter stor pris på de mange ting, andre særlige personer i mit liv gør for mig.

40 / 60

Jeg kan lide at modtage gaver, som særlige personer i mit liv har lavet til mig.

41 / 60

Jeg kan lide følelsen af, at nogen giver mig hele deres opmærksomhed.

42 / 60

Jeg kan lide følelsen af, at nogen hjælper mig med at træffe beslutninger.

43 / 60

Jeg føler mig elsket, når en person fejrer mig fødselsdag med en gave til mig.

44 / 60

Jeg føler mig elsket, når en person siger noget meningsfuldt på min fødselsdag.

45 / 60

Jeg ved, at en person tænker på mig, når han eller hun giver mig en gave.

46 / 60

Jeg føler mig elsket, når en person hjælper med mine daglige opgaver.

47 / 60

Jeg sætter pris på, når nogen lytter tålmodigt til mig, uden at afbryde.

48 / 60

Jeg sætter pris på, når nogen husker en særlig dag, ved at give mig en gave.

49 / 60

Jeg kan lide, at mine elskede tænker på at hjælpe med mine daglige opgaver.

50 / 60

Jeg kan lide at være på længere ture med én, der betyder noget særligt for mig.

51 / 60

Jeg kan lide at kysse eller blive kysset af mennesker, der er tæt på mig.

52 / 60

Jeg sætter pris på at få en gave, uden at der er nogen særlig grund til det.

53 / 60

Jeg kan lide, når andre siger at de sætter stor pris på mig.

54 / 60

Jeg vil godt have, at en person ser mig i øjnene når vi taler sammen.

55 / 60

En gave fra en ven eller elsket, betyder altid noget særligt for mig.

56 / 60

Jeg føler mig godt tilpas, når en ven eller elsket rører mig fysisk.

57 / 60

Jeg føler mig elsket, når en anden med glæde går i gang med noget, jeg har ønsket.

58 / 60

Jeg føler mig elsket, når nogen fortæller mig hvor meget der er brug for mig.

59 / 60

Jeg har brug for at blive rørt fysisk hver dag.

60 / 60

Jeg har brug for at nogen siger ting for at opmuntre mig hver dag.

Begrebet blev til med Gary Chapman’s bog ”De 5 kærlighedssprog” fra 1992. Chapman er forfatter, præst og rådgiver. Han tilbragte år på at undersøge hvordan par viser hinanden kærlighed, og opdagede, at der dukkede et mønster frem. Altså de 5 kærlighedssprog.

Kærlighedssprogene er, i hvert fald indtil videre, ikke funderet i videnskaben. Det vil sige at der ikke er noget forskning der viser, at De 5 kærlighedssprog er en fuldt flyvefærdig videnskabelig teori. Ikke som med tilknytningsteorien som har et solidt videnskabeligt fundament.

Når det er sagt, betyder det ikke, at det at kende dig og din partners kærlighedssprog ikke kan være nyttigt. Så hvilke kærlighedssprog er der?

Kærlighedssprogene

Du har sandsynligvis et primært kærlighedssprog, men kan også score højt på et eller flere af de andre. De 5 kærlighedssprog er:

  • Bekræftende ord

Bekræftende ord handler om at udtrykke hvor meget du påskønner den anden. Hvis det er dit primære kærlighedssprog, kan du lide hvis nogen siger noget venligt eller kærligt til dig, og opmuntrer dig i relationen. Det kan også være opløftende citater og/eller søde tekstbeskeder. Det er også godt at modtage komplimenter eller få at vide hvad du gør godt.

  • Kvalitetstid

Hvis dit primære kærlighedssprog er kvalitetstid, føler du at din partners kærlighed bedst bliver udtrykt med udelt opmærksomhed. Det betyder for eksempel, at vedkommende lægger sin smartphone væk, har øjenkontakt med dig og lytter aktivt. Du foretrækker altid kvalitet frem for kvantitet. Det betyder meget for dig, når din partner er til stede og fokuserer på dig og dét, du siger.

  • At modtage gaver

At give gaver er et symbolsk udtryk for kærlighed og hengivenhed for dig. Du sætter ikke blot pris på selve gaven, men lige så meget tanken om den tid og det arbejde som han/hun har lagt i den. Det behøver ikke være store dyre gaver, det er mere tanken bag dem, der er vigtig for dig. Du kan ofte huske alle de små gaver du gennem tiden har fået af forskellige mennesker i dit liv.

  • Tjenester

Her føler du dig elsket og værdsat når nogen gør noget godt for dig. Det kan være at hjælpe med opvasken, handle, støvsuge eller tanke bilen. Du elsker når din partner gør nogle små ting for dig. Du sætter også selv stor pris på at gøre andre tjenester.

  • Fysisk berøring

Du føler dig elsket gennem fysisk hengivenhed. Sex kan være én form for fysisk berøring, men det kan også være at holde i hånd, at nogen rører din arm, eller at du bliver masseret efter en lang dag på job. En perfekt date for dig kan være at hygge på sofaen med et glas vin og en god film, mens I hænger op ad hinanden.

Kærlighedssprog i forhold

Det er ikke sikkert at du og din partner har samme kærlighedssprog. Så nogle gange kan der opstå misforståelser, hvis I ikke kender hinandens kærlighedssprog. Men hvis I gør, kan det gøre nogle ting nemmere.

Når du sætter dig for at kende din partners kærlighedssprog, gør det dig bedre til at fokusere på en andens behov end dine egne. At finde ud af hvordan din partner oplever kærlighed gør også, at du bliver mere empatisk. Altså prøver at sætte dig ind i, hvad den anden føler. Intimiteten bliver bedre, fordi I forstår hinanden bedre, og slapper mere af i hinandens selskab. På den måde kan kærlighedssprog sætte gang i en positiv proces mellem dig og din partner.

Kritik af kærlighedssprogene

Selv om du kan blive hjulpet af kærlighedssprogene, er der også grænser for hvor langt du kan gå. Hvis du vil et lag dybere ned, vil det være en god idé at kaste dig over tilknytningsteorien (jeg er nok lidt forudindtaget her 😉).

Du og din partner skal også passe på med hvordan i bruger jeres kærlighedssprog, for der kan hurtigt gå inflation i forholdet, hvis I fokuserer alt for meget på dem. Der skal også være andre ting I skal arbejde med. Det kan være et opmærksomhedspunkt for jer hvis I hele tiden føler I skal tilfredsstille hinandens kærlighedssprog. Det kan måske komme til at føles som et pres for jer.